KLAUZULA INFORMACYJNA o RODO
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1) – dalej RODO, "CAYENNE" Monika Kędziora informuje, iż:
Aby przyrządzić spaghetti aglio olio wystarczy posiadać makaron, oliwę,...
Papryka najlepiej będzie się komponować z mięsem, rybami, gulaszami i...
Mówi się, że najlepszymi narzędziami są te, które można wykorzystać w...
Nowy produkt
Figi wykorzystuje się przede wszystkim jako samodzielną, zdrową przekąskę oraz dodatek do ciast i słodkości. Smacznym napojem jest przygotowywany z nich kompot, popularne są także w formie różnych konfitur. Na południu Europy produkuje się z nich także wino.
Chwilowy brak produktu
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Ze starożytności
Figi znane są ludzkości od tysięcy lat. Już wtedy ceniono je jako jedno z podstawowych źródeł pożywienia. Według babilońskiego Talmudu ścięcie zdrowego i owocującego drzewa figowego było zbrodnią, którą karano śmiercią. Owoce te są pochodzą z Mezopotamii i Egiptu, ale za sprawą kupców szybko rozprzestrzeniły się także na terenie Morza Śródziemnego.
Lepsze niż mleko*
Figi są jednym z najlepszych źródeł wapnia. 100 gram suszonych fig zawiera niekiedy dwa razy więcej wapnia niż szklanka mleka. Dlatego to znakomita przekąska dla każdej osoby potrzebującej wzmocnienia swoich kości, czyli przede wszystkim dla ludzi starszych, dzieci oraz zmagających się z osteoporozą. Dodatkowo figi obniżają ciśnienie krwi, a także zawierają w sobie potas i błonnik.
Na przekąskę
Figi wykorzystuje się przede wszystkim jako samodzielną, zdrową przekąskę oraz dodatek do ciast i słodkości. Smacznym napojem jest przygotowywany z nich kompot, popularne są także w formie różnych konfitur. Na południu Europy produkuje się z nich także wino.