KLAUZULA INFORMACYJNA o RODO
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1) – dalej RODO, "CAYENNE" Monika Kędziora informuje, iż:
Aby przyrządzić spaghetti aglio olio wystarczy posiadać makaron, oliwę,...
Papryka najlepiej będzie się komponować z mięsem, rybami, gulaszami i...
Mówi się, że najlepszymi narzędziami są te, które można wykorzystać w...
Nowy produkt
Wykorzystuje się ją również do przygotowywania wielu aromatycznych ciast, w tym tradycyjnego, polskiego piernika. Według wielu przepisów gałka muszkatołowa jest "obowiązkowym gościem" także w grzanym winie.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Z odległych wysp
Gałka muszkatołowa pochodzi z Archipelagu Malajskiego, a konkretnie z wysp Moluki, zwanych także Wyspami Korzennymi. To przyprawa o głęboki i nieco gorzkim, korzennym smaku. Ze względu na oryginalność aromatu jest powszechnie wykorzystywania w kuchniach na całym świecie. Możemy znaleźć ją w potrawach z zupełnie odmiennych od siebie regionów.
Smacznie i zdrowotnie
Gałka muszkatołowa po za swoich charakterystycznym smakiem, znana jest także z pozytywnego wpływu na układ trawienny jedzącego. Stymuluje ona wydzielanie kwasu żołądkowego przez co może zapobiegać wrzodom. Z tego powodu szczególnie warto przyprawiać nią ciężkostrawne dania.
Do obiadu i deseru
Korzennym aromatem gałki muszkatołowej możemy przyozdobić różnego rodzaju mięsa, domowej roboty pasztety i kiełbasy, a także owoce morza. Polecamy ją także do niektórych dań warzywnych z kapusty, fasoli czy szpinaku. Wykorzystuje się ją również do przygotowywania wielu aromatycznych ciast, w tym tradycyjnego, polskiego piernika. Według wielu przepisów gałka muszkatołowa jest "obowiązkowym gościem" także w grzanym winie.