KLAUZULA INFORMACYJNA o RODO
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1) – dalej RODO, "CAYENNE" Monika Kędziora informuje, iż:
Aby przyrządzić spaghetti aglio olio wystarczy posiadać makaron, oliwę,...
Papryka najlepiej będzie się komponować z mięsem, rybami, gulaszami i...
Mówi się, że najlepszymi narzędziami są te, które można wykorzystać w...
Nowy produkt
Anyż biedrzeniec to roślina, pochodząca z Chin, o właściwościach leczniczych i przyprawowych. Jej działanie znane jest już od kilku tysięcy lat. U nas funkcjonuje również pod nazwą anyżek. Największe właściwości mają nasiona rośliny oraz olejek eteryczny zawarty w owocach.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Anyż biedrzeniec to roślina, pochodząca z Chin, o właściwościach leczniczych* i przyprawowych. Jej działanie znane jest już od kilku tysięcy lat. U nas funkcjonuje również pod nazwą anyżek. Największe właściwości mają nasiona rośliny oraz olejek eteryczny zawarty w owocach.
Drogocenny olejek eteryczny*
Najwięcej korzyści dla zdrowia niesie olejek anyżowy, który może pomóc w dolegliwościach pokarmowych, na przykład łagodząc objawy zgagi i niestrawności. Poza tym zwalczy dokuczliwy suchy kaszel, a nawet wspomoże laktację matek karmiących. Stosowany w formie okładów zniweluje objawy trądziku młodzieńczego. Co więcej, okaże się też skuteczną bronią w walce z insektami, które anyżowego zapachu nie znoszą.
Anyż – składnik nalewek
W Polsce anyż najczęściej się wykorzystuje podczas przygotowywania nalewek. Olejek można też dodać do ciast, w szczególności mazurków i miodowników, co wzbogaci smak wypieków. Jeżeli zależy nam na porannym pobudzeniu, warto anyżem zaprawić kawę. Przyprawa doskonale sprawdzi się też jako dodatek do kompotów.
*ogólnodostępne źródła informacji: Wikipedia