Najczęściej kupowane przyprawy

Sumak garbarski

Nowy produkt

Sumak ma specyficzny cierpki posmak. Świetnie nada się do podkreślenia smaku takich mięs, jak cielęcina, jagnięcina czy wołowiny. Nada także wyjątkowej nuty sałatkom, farszom czy potrawom przygotowywanym z ryżem oraz rybom. Będzie też doskonałą bazą dla wszelkiego rodzaju dipów. Sumak „lubi” też towarzystwo hummusu i soczewicy.

Więcej szczegółów

2,99 zł brutto

  • Sumak to roślina, której naturalnym środowiskiem jest Bliski Wschód, dlatego szczególną popularnością cieszy się w Iranie, Libanie, Turcji czy Syrii, ale nie tylko. Chętnie po nią sięgają również Włosi i Sycylijczycy. Przyprawę tę pozyskuje się z jagód dziko rosnących krzewów również noszących nazwę sumaka.

    Smak octu balsamicznego

    Cechą charakterystyczną sumaka jest jego lekko kwaskowaty smak, przypominający ocet balsamiczny. W kuchni arabskiej jest zresztą używany jako substytut octu balsamicznego, a w Ameryce Północnej przygotowuje się z niego nawet coś na wzór lemoniady. Co ciekawe, sama przyprawa nie ma wcale żółtego zabarwienia, ale czerwonobrunatne.

    Szerokie zastosowanie w kuchni

    Sumak ma specyficzny cierpki posmak. Świetnie nada się do podkreślenia smaku takich mięs, jak cielęcina, jagnięcina czy wołowiny. Nada także wyjątkowej nuty sałatkom, farszom czy potrawom przygotowywanym z ryżem oraz rybom. Będzie też doskonałą bazą dla wszelkiego rodzaju dipów. Sumak „lubi” też towarzystwo hummusu i soczewicy.

    Kraj pochodzenia: Turcja

  • Napisz opinię

    Sumak garbarski

    Sumak garbarski

    Sumak ma specyficzny cierpki posmak. Świetnie nada się do podkreślenia smaku takich mięs, jak cielęcina, jagnięcina czy wołowiny. Nada także wyjątkowej nuty sałatkom, farszom czy potrawom przygotowywanym z ryżem oraz rybom. Będzie też doskonałą bazą dla wszelkiego rodzaju dipów. Sumak „lubi” też towarzystwo hummusu i soczewicy.

Produkty powiązane

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Inne produkty z tej kategorii (30)