KLAUZULA INFORMACYJNA o RODO
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1) – dalej RODO, "CAYENNE" Monika Kędziora informuje, iż:
Aby przyrządzić spaghetti aglio olio wystarczy posiadać makaron, oliwę,...
Papryka najlepiej będzie się komponować z mięsem, rybami, gulaszami i...
Mówi się, że najlepszymi narzędziami są te, które można wykorzystać w...
Nowy produkt
Sumak ma specyficzny cierpki posmak. Świetnie nada się do podkreślenia smaku takich mięs, jak cielęcina, jagnięcina czy wołowiny. Nada także wyjątkowej nuty sałatkom, farszom czy potrawom przygotowywanym z ryżem oraz rybom. Będzie też doskonałą bazą dla wszelkiego rodzaju dipów. Sumak „lubi” też towarzystwo hummusu i soczewicy.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Sumak to roślina, której naturalnym środowiskiem jest Bliski Wschód, dlatego szczególną popularnością cieszy się w Iranie, Libanie, Turcji czy Syrii, ale nie tylko. Chętnie po nią sięgają również Włosi i Sycylijczycy. Przyprawę tę pozyskuje się z jagód dziko rosnących krzewów również noszących nazwę sumaka.
Smak octu balsamicznego
Cechą charakterystyczną sumaka jest jego lekko kwaskowaty smak, przypominający ocet balsamiczny. W kuchni arabskiej jest zresztą używany jako substytut octu balsamicznego, a w Ameryce Północnej przygotowuje się z niego nawet coś na wzór lemoniady. Co ciekawe, sama przyprawa nie ma wcale żółtego zabarwienia, ale czerwonobrunatne.
Szerokie zastosowanie w kuchni
Sumak ma specyficzny cierpki posmak. Świetnie nada się do podkreślenia smaku takich mięs, jak cielęcina, jagnięcina czy wołowiny. Nada także wyjątkowej nuty sałatkom, farszom czy potrawom przygotowywanym z ryżem oraz rybom. Będzie też doskonałą bazą dla wszelkiego rodzaju dipów. Sumak „lubi” też towarzystwo hummusu i soczewicy.
Kraj pochodzenia: Turcja