KLAUZULA INFORMACYJNA o RODO
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1) – dalej RODO, "CAYENNE" Monika Kędziora informuje, iż:
Aby przyrządzić spaghetti aglio olio wystarczy posiadać makaron, oliwę,...
Papryka najlepiej będzie się komponować z mięsem, rybami, gulaszami i...
Mówi się, że najlepszymi narzędziami są te, które można wykorzystać w...
Nowy produkt
Chili z pestką grys to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, a która dzisiaj jest uprawiana w wielu zakątkach globu. Powszechnie uważana jest za jedną z ostrzejszych przypraw na świecie.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Chili z pestką grys to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, a która dzisiaj jest uprawiana w wielu zakątkach globu. Powszechnie uważana jest za jedną z ostrzejszych przypraw na świecie.
Chili z pestką grys – korzystny dla zdrowia*
Chili grys znane jest ze swojego kulinarnego zastosowania, które może przy okazji nieść wiele zdrowotnych korzyści, na przykład dodawana w niewielkiej ilości do dań pobudzi działanie naszego układu trawiennego. Przyprawa ma też właściwości rozgrzewające, dlatego używane jest do produkcji maści i plastrów zwalczających m.in. reumatyzm i zapalenie korzonków. Co ciekawe, chili grys stymuluje również wydzielanie endorfin, czyli hormonu szczęścia.
Chili z pestką grys – unikalny ostry smak
Bez wątpienia cechą charakterystyczną przyprawy są jej niepowtarzalne walory smakowe. Dzięki niej wiele dań nabiera niezwykłej pikanterii, a w związku z tym trzeba zachować też ostrożność w jej dozowaniu. Chili grys chętnie jest wykorzystywane w kuchni węgierskiej, hiszpańskiej czy meksykańskiej – wszędzie tam, gdzie wyznacznikiem dań pozostaje ostry smak. Przyprawę możemy dodawać do sosów, gulaszów, potraw mięsnych, a nawet czekolady. Podkreśli też smak twarogu, sera czy jajek.
*ogólnodostępne źródła informacji: Wikipedia